Despre țară

Cipru de Nord este o destinație atractivă, ideală pentru concediu. Poziţionat între trei continente, Cipru are unele dintre cele mai frumoase plaje, o istorie fascinantă și singura capitală divizată din lume. Este a treia insulă ca mărime din Mediterană (după Sicilia şi Sardinia) și de-a lungul istoriei a avut parte de multe războaie, care s-au încheiat în 1974 prin divizarea insulei în două entităţi.

În Cipru de Nord vremea este perfectă pentru plajă până la mijlocul lunii octombrie, cu 340 de zile însorite pe an. Sunt 57 de plaje superbe, dintre care cele mai renumite sunt: Acapulco, Escape şi Alagadi.

Capitala: Nicosia (Lefkoșa)

Limbă oficială: turcă și engleză.

Ora: GMT + 2

Valuta: lira turcească (TRY). Pe eticheta de preț se indică TL.

Voltaj: 220 volți.

Codul telefonului: +357.

Viza: perioada legală de şedere fără viză este de maxim 90 de zile în decurs de 6 luni.

Famagusta (Gazimağusa) este un oraș important al Ciprului de Nord. Ca un muzeu în aer liber cu arhitectură veneţiană, străzi înguste și atmosferă de mister, acest oraș oferă turiştilor imagini splendide și îi duce cu gândul către vremuri de mult uitate. Shakespeare plasează acțiunea tragediei ”Othello” în acest oraș istoric, iar turiștii pot vizita Turnul lui Othello. În Famagusta pot fi vizitate vestigii gotice și biserici creştine transformate ulterior în moschei.

Nicosia (Lefkoşa) oraș cunoscut sub numele de Ledra sau Ledrae în antichitate, devine scaunul regilor Ciprului în 1192. În 1489 intră sub autoritatea Veneției și este ocupat de turci în 1571. Nicosia este în prezent singura capitală divizată din lume (a Ciprului de Nord - unde locuiesc ciprioţii turci şi a Ciprului de Sud - locuită de ciprioţii greci). Este un oraș fermecător ce oferă numeroase atracții – în deosebi muzee și mâncare bună.

Portul Kyrenia este un loc fascinant ce te face să inspiri prin toţi porii libertatea de a opri timpul în loc. Aici sunt amenajate terase şi restaurante unde se servesc preparate din peşte şi alte mâncăruri tradiţional cipriote, portul fiind plin de iahturi şi bărci. Turiştii care ajung în zonă nu trebuie să treacă mai departe fără a vizita impresionantul Castel Kyrenia, care se află în vecinătate. La aproximativ 6 kilometri de Kyrenia se află mânăstirea augustiană din secolul al XIV-lea, Bellapais Abbey.

Peninsula Karpaz este o zonă protejată, bogată în floră şi faună ce se întinde pe aproximativ 70 de kilometri. Pe lângă frumusețile naturale ale peninsulei, o atracție turistica o reprezintă Mănăstirea Sfântul Andrei, una dintre cele mai vechi mănăstiri creştine din lume, ce își are originile în secolul I, când însuși Sfântul Apostol Andrei ar fi trecut pe acolo.

Bucătăria cipriotă

În această zonă se evidenţiază bucătăria turcească, cu puternice influenţe grecești, italiene şi orientale. Cunoscutele ”meze”, aperitive bogate în diverse salate şi sosuri, renumitele ”souvlaki” (carne de vita coaptă cu ceapă verde), ”sheftalia” (cârnat din carne de porc sau miel) şi ”yalanci dolma” (frunze de viţă-de-vie umplute cu roşii şi orez), ca și peștele și fructele de mare proaspete sunt bucatele tradiționale în Cipru de Nord.
Nu uitaţi nici de deserturi: baklava, melomakarona (prăjituri cu miere de albine) sau loukoumades (gogoşi mici cu miere de albine).

Stațiuni

De ce să alegeți

— Cipru de Nord este recunoscut pentru plajele cele mai frumoase din lume, distinse cu ”Blue flag” – steagul albastru care garantează servicii de înaltă calitate și siguranța turiștilor.

— Posibilitatea de a trece dintr-o țară europeană (Cipru de Sud) într-una orientală (Cipru de Nord) și de a fi în același oraș (Nicosia) este o oportunitate unică ce poate fi trăită doar aici.

— Pentru cei care se adaptează cu greu la un nou fus orar Cipru de Nord este destinația perfectă, având aceeași oră ca și România.

Hoteluri recomandate