Despre țară

Emiratele Arabe Unite este o țară din Orientul Mijlociu situată în Peninsula Arabică care are  suprafața de 85 000 mp și este formată din șapte Emirate: Abu Dhabi (cunoscut ca și cel mai bogat oraș din lume datorită resurselor de petrol), Dubai, Sharjah, Ras Al-Khaimah, Umm Al-Quwain, Ajman (cel mai mic dintre cele sapte emirate) și Fujairah.

Capitala: Abu Dhabi

Limbă oficială: arabă, însă peste tot se vorbește engleza fluent.

Ora: GMT+4

Valuta: Dirham EAU

Voltaj: 220 volți.

Codul telefonului: +9714

Marea majoritate a turiștilor aleg să își petreacă ‚basmul oriental’ în emiratul Dubai, unde vacanța perfectă este garantată de plajele fine, hotelurile de primă clasă, restaurantele cu bucătării din toate colțurile lumii, peisajele urbane uluitoare, programe de divertisment pentru toate vârstele și gusturile, cumpărături nelimitate, la care se adaugă cel mai înalt grad de securitate, servicii excelente, festivaluri, concerte și expoziții.


Populația

3 milioane de oameni locuiesc în Dubai, dintre care doar 5% sunt cetățeni ai țării, restul fiind imigranți.

Religia

Mai mult de 85% din populatia țării este de religie islamică, aceștia fiind împărțiți în musulmani sunniți și șiiți.

Plasarea geografică

Emiratul Dubai este situat în Nord-Estul Emiratelor, mărginit de Golful Persic, fiind învecinat de emiratele Sharjah și Abu Dhabi. Dubai este alcătuit din Bur Dubai, centrul vechi al orașului, situat în partea sudică, despărțit prin râul Dubai Creek de partea nouă a orașului, Deira, devenită centru de afaceri. Bur Dubai este conectat de Deira prin două poduri, Maktoum și Garhoud.

Climă și cadrul natural

Relieful Emiratelor este format din câmpie litorală joasă, deșertică, acoperită de nisipuri. Țara este săracă în resurse naturale, însă bogată în petrol. Dubaiul are un climat subtropical, de aceea este indicat să fie vizitat în perioada noiembrie – martie, cand temperaturile ating +26 de grade celsius. Verile sunt toride, temperaturile ajungând și până la +50 de grade celsius.

Scurt istoric

Locul pe care astăzi se află Dubaiul era o mlaștină de mangrove, iar până în anul 3000 î.Hr. acea mlastină se uscase și devenise locuibilă. Se crede că păstorii nomazi din epoca bronzului au fost primii care s-au stabilit în zonă și timp de câteva milenii s-au ocupat cu agricultura, mai precis au cultivat curmali în zona pe care astăzi o cunoastem drept Jumeirah. S-a descoperit la 1968 că acesta era o stație de caravane de-a lungul rutei comerciale dintre Irak și Oman.
Dubai era un sat pescăresc, viața locuitorilor din zonă fiind axata pe pescuit, scufundări după perle, construirea de bărci și oferirea cazării comercianților ce treceau prin zonă pentru a vinde aur, mirodenii și textile. În 1833, aproximativ 800 de bărbați din tribul Bu Flasa conduși de Maktoum Bin Butti pun bazele dinastiei Al Maktoum, declarând independența orașului față de Abu Dhabi. Economia Dubaiului începe să prospere începând cu anul 1894, când britanicii semnează mai multe tratate cu șeicii triburilor din regiune, iar comercianții străini încep să fie scutiți de taxe.
În anul 1943 se construiește primul spital, iar în 1946, prima bancă. În anul 1950 Dubai face primul pas major în crearea unui oraș comercial modern – dragarea râului Dubai, care va permite primirea vaselor de mari dimensiuni. Apar și celelalte instituții – poliția, judecătoria, în paralel cu electricitatea, alimentarea cu apă, dezvoltarea urbană.
În 1966 totul se schimbă brusc pentru Dubai, când descoperă petrolul, după ce, în 1958 Abu Dhabi descoperise deja ‚mina de aur’. După o creștere fulminantă, în anul 1969 începe deja exportul de petrol, bazele Dubaiului modern fiind puse sub conducerea șeicului Rashid bin Saeed Al Maktoum. Până în 1979 se construiește Dubai World Trade Center, inima comercială a orașului, care atrage încă din 1977 un val uriaș de imigranți, astfel încât la debutul anilor 1990 populația orașului depășește jumătate de milion.
Cea mai veche clădire a Dubaiului, fortul Al Fahidi, a fost transformat în muzeu, după ce a fost reședința conducătorilor locali până în anul 1896.  
Una dintre strategiile de diversificare a economiei planuită de șeicului Al Maktoum, conștient de resursele limitate de petrol, este turismul, astfel că Dubaiul de astăzi găzduiește Burj Khalifa, cea mai înaltă construcție din lume, cu o înăltime de 828 m, cel mai vizitat obiectiv turistic din emirat. Dubaiul se pregătește pentru un alt eveniment de proporții ce va contribui la economia țării – organizarea Expozitiei Mondiale din anul 2020, an în care va fi inaugurat noul proiect ce va detrona Burj Khalifa.  
În Dubai există peste 700 de hoteluri, de la pensiuni până la cele mai luxoase palate. Cu toate acestea, nu toate au propria lor plaja și multe dintre ele sunt departe de coastă.
Downtown sau centrul orașului este și cea mai scumpă zonă din oraș. Aici se află Burj Khalifa, Dubai Mall, cel mai mare centru comercial din lume și tot aici poți viziona mirificul spectacol al fântânilor arteziene pe care Emiratul a cheltuit mai mult de un milion de dirhami pentru a fi construit.  
Jumeirah este, de asemenea, o zona scumpă a Dubaiului, unde se găsesc și cele mai populare plaje din Emiratele Arabe Unite. Este locul în care combinația de culturi, fie că este vorba de turiști sau localnici, este cea mai evidentă. Avem ocazia sa vedem turiști îmbrăcați occidental, dar și localnici în port tradițional. Tot aici au fost construite și cele mai scumpe și opulente hoteluri, unde este situat Burj Al Arab, bijuteria orașului, un hotel din sticlă, în forma de iaht.
Bur Dubai, centrul istoric al orasului, este situat de-a lungul canalului Creek și reprezintă o combinație armonioasă între vechi și nou. Găsim aici fostul palat al șeicului Saeed Al Maktoum, dar și Muzeul Dubai găzduit în incinta fostului fort Al Fahidi. Bur Dubai este un centru comercial aglomerat unde gasiți magazine, clădiri moderne, restaurante si complexe rezidențiale.
Deira iși are faima ca și centru comercial unde poti găsi orice, fiind cel mai vechi cartier al orasului și principalul centru comercial din zonă. Este sufletul comunității arabe din emirat în jurul căruia s-a construit orasul Dubai de astăzi. Aici se găsesc piața de aur, de condimente și cea de parfumuri.
Mall of Dubai, un paradis al iubitorilor de cumpărături, adăpostește peste 1000 de magazine, Dubai Aquarium, o fântână cu o lungime de peste 250 m, fântână ce cântă și încântă acompaniată de lumini și de muzică în ritmuri arăbești.

Bucătăria Emiratelor Arabe Unite

Bucătăria Emiratelor îmbină mirodeniile estului cu specialitățile levantine și ingredientele persane , însă este la fel de cosmopolită precum cultura orașului. În multe localuri din Dubai bucătăria arabă este reprezentată în versiunea libanezo-siriană, ceea ce înseamnă că orice masă începe cu meze – aperitive – toate servite în porții mici, aduse pe un platou mare. Trebuie să știm că la servirea mesei alături de localnici, mâncarea trebuie consumată cu mâna dreaptă, în semn de respect față de tradiția acestora. Nu trebuie să refuzăm niciodată cafeaua aromată și ușor amăruie pentru că are o adâncă tradiție și este servită la orice tip de întâlnire ca simbol de prietenie, ospitalitate și diplomație.

Stațiuni

De ce să alegeți

1 — Pentru peisajele care îți taie respirația, cea mai înaltă clădire din lume – Burj Khalifa – fântânile arteziene, raiul florilor în Dubai Miracle Garden, clădirile cu arhitectură impresionantă, dunele de nisip din deșert. Pentru că ai ocazia sa vezi o lume a contrastelor într-un singur spectacol.

2 — Ai posibilitatea să faci cumpărături în cel mai mare centru comercial din lume, Dubai Mall, dar și în alte centre la fel de opulente. Ai posibilitatea să cumperi îmbracaminte de marcă, electrice și electronice, bijuterii la prețuri reduse, orașul aflându-se în zona liberă, deci fiind scutit de taxele de import. Prețurile sunt și mai scăzute în perioada festivalurilor de cumpărături.

3 — Vacanța cu copii – pentru că vor fi fascinați de cel mai mare copac artificial din lume situat într-un spațiu interior și unde cei de la The Green Planet au recreat ecosistemul unei păduri tropicale. Găsim acolo peste 3000 de specii de plante și animale. O plimbare la Palm Jumeirah Monorail îi va fascina pe cei mici, pentru că la sfârșitul celor 10 minute cât durează calatoria, veți ajunge direct la Atlantis The Palm unde puteți vizita acvariul care găzduiește peste 65000 de animale marine sau puteți merge la Aqaventure Waterpark & Lost Chambers. Dubai Aquarium & Underwater Zoo, spectacolul fantanilor dansatoare, IMG Worlds of Adventures (cel mai mare parc de distracții acoperit din lume) sau safari în deșert sunt câteva din atracțiile pentru cei mai mici dintre turiști.

5 — Activități – safari în deșert, Dubai Water Canal Cruise, jet ski în Golful Arabic, Fly Boarding, tur cu barca, para-sailing, turul Dubaiului cu elicopterul, excursie în Abu Dhabi, plimbare cu cămila prin deșert, etc.

6 — Evenimente – Dubai World Cup este un eveniment organizat anual, la care se întrec cei mai frumosi cai din lume. Festivalul de Shopping este un alt eveniment deosebit ce reușește să adune peste 2 milioane de turiști care vin special din toate colțurile lumii.

7 — Dubai este un oras în care nivelul ospitalității, indiferent de numărul de stele al hotelului ales, este ridicat, iar serviciile sunt de clasă și calitate superioară. Aceste aspecte au făcut orașul să inregistreze o crestere anuală solidă de peste 6,2% în sectorul turismului.

Hoteluri recomandate