Despre țară

Grecia, cunoscuta inca din anichitate si sub denumirea de Elada, este o tara considerata leaganul civilizatei occidentale, o tara situata la rascrucea dintre Europa, Asia si Africa, influentele acesteia fiind vizibile asupra celor trei continente in lingvistica, arta, filosofie, muzica, literatura, politica si sport.

Deoarece in acest spatiu s-a dezvoltat o civilizatie atat de bogata, siturile arheologice sunt foarte raspandite, oferind calatorii de mii de ani in istoria lumii.

Capitala: Atena

Limbă oficială: greaca moderna.

Ora: GMT+2.

Valuta: Euro

Voltaj: 220 volți.

Codul telefonului: +30

Populatia: 11.309.885

Religia: ortodoxa (97,6%), musulmana (1,3%), romano-catolica (0,4%)

Plasarea geografică

Fiind o tara situata in sudul Peninsulei Balcanice, litoralul grecesc se intalneste cu trei mari: in est cu Marea Egee, in vest cu Marea Ionica si cu Marea Mediterana in sud. Se invecineaza cu BulgariaAlbania si Macedonia la nord, iar la est cu Turcia.

Este formata dintr-o parte continentala Peninsula Peloponez si zona peninsulara Insulele cele mai importante sunt Creta, Rhodos, Corfu, grupele Dodecaneze si Cicladele.

Capitala Greciei si un oras cu o istorie bogata, Atena are mai multe obiective turistice cunoscute in toata lumea. Parthenonul, Acropole,

Portul Pireu, Templul lui Zeus, Teatrul lui Dionisos, Templul lui Poseidon, Agora, Muzeul de Arheologie, Templul Erechtheion, Teatrul Delphi, Muntele Athos, Meteora, Neokastro, Satul Vovousa, Marele Lac Prespa, dar si cluburi si restaurante sau piete unde totul se negociaza. 

Salonic
Salonic, al doilea cel mai important oras al Greciei, este o asezare cu o istorie la fel de bogata ca a Atenei. Pe aici au trecut de-a lungul veacurilor personalitati importante ale omenirii, de la Cicero si Cleopatra pana chiar la Suleyman magnificul, din ordinul caruia s-a ridicat si unul dintre cele mai importante edificii din oras - Turnul Alb.
Turnul Alb, Biserica Agia Sofia, Forumul Roman, Biserica Sfantul Dumitru, dar si Muzeul de Arheologie sau Muzeul Culturii Bizantine sunt obiective ce trebuie vizitate in Salonic. 

Kavala
Orasul Kavala a fost poreclit micul Monte Carlo datorita asemanarii cu celebra statiune de pe Coasta de Azur. Este un oras numai bun de luat la pas din port si pana in fortareata bizantina, situata in varful colinei care guverneaza orasul. De neratat in Kavala este si situl arheologic Philippi. 

Insulele din Grecia
Insulele grecesti si-au castigat deja renumele, iar unele dintre ele aproape ca nu mai au nevoie de nicio prezentare. Exista aproximativ 1400 de insule in Grecia, din care numai 227 sunt locuite, cea mai mare si mai populata fiind Creta.

Creta
Celebra Creta este o preferata turistilor datorita plajelor ce reprezinta doar o mica parte din ce are de oferit aceasta insula. 

Creta este cea mai mare insula din Mediterana. Aici poti vizita Cretaquarium, Palatul din Knossos, Palatul Phaestos, Canionul Samaria, Platoul Lasithi, Pestera Melidoni, Pestera Sfendoni.

Te poti distra in Malia, denumita Ibiza Cretei, locul unde gasesti petreceri la orice ora din zi si din noapte  sau oti sta la plaja la Triapetra, Plakias, Tymbaki, Rodakino, Falassarna, Matala, Preveli, Vai, Elafonisi. 

Lefkada
Una dintre cele mai cunoscute insule grecesti si un loc pe care turistii il iau cu asalt vara, Lefkada se afla in Marea Ionica si este legata de Grecia Continentala printr-un dig rutier si un pod, ceea ce o face singura insula greceasca in care poti ajunge fara sa mergi cu feribotul. 

Santorini
Este una dintre cele mai cunoscute si animate insule grecesti. Casele albe cu acoperisuri albastre si marea de un albastru azuriu sunt in mod cert reperele vizuale cu privire la aceasta insula. 

Zakynthos
Este cu siguranta o destinatie foarte cunoscuta si un loc unde vara merg o multime de turisti din intreaga lume. Este una dintre insulele pe care se ajunge relativ usor si repede si care ofera mai multe activitati.

Corfu
Corfu este locul perfect pentru sejurul prelungit de vara. Pentru ca este vizitata de turisti din toata lumea, in special de italieni, (motiv pentru care si meniurile tavernelor cuprind paste si pizza din plin) Corfu este o insula aglomerata in plin sezon estival.

Thassos
Probabil insula preferata a turistilor romani, Thassos este si printre cele mai usor accesibile insule grecesti. Este o insula perfecta pentru cupluri care vor sa stea la plaja si sa se bucure de peisaje paradisiace. 

Rhodos
O alta destinatie cunoscuta si arhiplina vara este Rhodosul. Este un loc unde istoria se impleteste cu modernul si unde ai o multime de lucruri de facut. 

Mykonos
O alta destinatie cunoscuta in Grecia, destinatie care are multe de oferit turistilor. 

Skiathos
Plina de verdeata, Skiathos are si mare si munte si poate oferi un sejur linistit si relaxat. 

Kos
Insula foarte vie, perfecta pentru tineri, deoarece este un loc in care poti face plaja ziua si apoi te poti distra toata noaptea. 


Lesbos
O insula superba, care atrage turisti de peste tot, Lesbos are numeroase atractii turistice, mai ales in orasul Molyvos, unde se gasesc situri arheologice. 

Monemvasia
O insula mai putin cunoscuta, un loc linistit, potrivit pentru cei carora le plac vacantele altfel.
Totodata, spre deosebire de obiectivele celebre ale Greciei, in acest oras poti sa te plimbi nestingherit pe strazi lipsite de aglomeratia si forfota specfica zonelor turistice. Este un adevarat colt de rai situat intr-un decor de citadela. 

Halkidiki
Halkidiki este o peninsula, nu o insula, si si-a castigat celebritatea de-a lungul timpului datorita plajelor vaste si a peisajelor care iti taie respiratia. 

Climă și cadrul natural

In ceea ce priveste clima Greciei, ea poate fi impartita in 3 tipuri: mediteraneana, alpina si temperata. Clima mediteraneana aduce ierni blande, umede, si veri calduroase, secetoase.

Temperaturile depasesc rareori extremele, desi uneori iarna au loc ninsori chiar si in Atena sau Creta. Clima alpina este intalnita in Grecia occidentala. Clima temperata este caracteristica Macedoniei centrale si estice, precum si in Tracia, cu ierni umede si geroase si veri secetoase si calduroase.

Desi Grecia este renumita pentru insulele sale paradisiace, cu ape turcoaz si nisipuri fine, patru cincimi din suprafata Greciei este acoperita de munti si dealuri, facand-o una din cele mai muntoase tari din Europa. Muntele Olimp, lacasul zeilor, este cel mai inalt din tara (varful Mytikas, 2.917 m), este extrem de popular printre alpinisti si excursionisti.

Grecia are o clima mediteraneana cu veri calde si secetoase si ierni umede si reci. Partea nordica prezentand caracteristici continentale, cu veri calde, precipitatii mai multe si ierni mai reci.

Plajele, insulele si arhitectura cladirilor sunt prinicipalele atractii turistice, numarul turistilor fiind de peste sapte milioane pe an.

Scurt istoric

Cele mai vechi urme ale omului in Grecia dateaza din perioada paleoliticului - aproximativ 120.000 i.Hr. - 10.000 i.Hr. In perioada urmatoare, Neolitic (7.000 i.Hr. - 3.000 i.Hr.), infloreste civilizatia in Grecia. O multitudine de asezari si cimitire neolitice au fost descoperite in Tesalia (Sesklo, Dimini), Macedonia si Peloponez.

Inceputul Epocii Bronzului (3.000 i.Hr. - 1.100 i.Hr.) este marcat de aparitia primelor centre urbane din Marea Egee - exemplul Poliochni, Livadochori pe insula Limnos.

Asezari infloritoare se pot gasi la acea data in Creta, in zona continentala a Greciei, în Ciclade și în nord-estul Marii Egee, regiuni unde se dezvolta caracteristicile culturale specifice grecesti.

La inceputul celui de-al II-lea mileniu i.Hr., in Creta minoica apar primele societati palatiale organizate, ce au rezultat în aparitia primelor izvoare scrise.

Folosind palatul din Cnossos ca centru, minoanii au creat o retea de comunicare cu populatia din estul Mediteranei, adoptand elemente ale culturilor acestora, impunandu-si, la randu-le, cultura din regiunea continentala și insulele egeene.

In timpul secolului al IV-lea, se nasc noi forte. Filip al II-lea și fiul sau, Alexandru Macedon, incep să joace un rol important in istoria Greciei. Expedițiile conduse de Alexandru inspre est si cucerirea regiunilor indepartate, de pana la fluviul Ind, au schimbat radical percepția lumii cunoscute.

O data cu moartea lui Alexandru, imperiul vast creat de acesta este divizat intre generalii sai, conducand spre crearea unor regate ce vor cunoaste apogeul in perioada elena (secolele III - I î.Hr.). In această perioada, orasele grecesti isi pastreaza autonomia, mai mult sau mai putin, insa pierd mare parte de faima și prestigiul castigate secolele premergatoare.

Cucerirea totala și finala a Greciei de catre romani este o consecinta a acestei perioade neutre și are loc in 146 i.Hr. Decizia lui Constantin cel Mare de a muta capitala de la Roma la Constantinopol în 324 d.Hr. a canalizat atenția tuturor spre partea de est a imperiului.   Aceasta mutare a marcat inceputurile epocii bizantine, in timpul careia Grecia a facut parte din Imperiul Bizantin.

Dupa 1204 insa, cand Constantinopol a fost cucerit de cruciatii vestici, parți din Grecia au fost cedate liderilor occidentali, în timp ce venetienii au ocupat pozitii strategice in Marea Egee, pentru a controla rutele comerciale.

Recucerirea Constantinopolului de bizantini în 1262 a reprezentat ultima faza a istoriei Imperiului. Otomanii au inceput, treptat, să ocupe zone importante ale imperiului incepand cu secolul al XIV-lea, finalizand o data cu distrugerea și ocuparea orasului in 1453.

Creta a fost ultima reduta greceasca in fața otomanilor, ocupata și ea, în 1669. Aproximativ patru secole a durat ocupatia otomana, intrerupta in 1821 de Razboiul de Independenta grecesc.

Teritoriul Greciei a atins apogeul la sfarsitul Primului Razboi Mondial, în 1920, cu contributia substantiala a premierului Eleftherios Venizelos.

Statul grec a luat forma actuala dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, o data cu incorporarea Insulelor Dodecaneze.

In 1974, dupa o dictatura de sapte ani, a fost tinut un refedendum ce a schimbat sistemul de guvernare de la monarhie constitutionala la o democratie parlamentar prezidențiala, iar Grecia a primit statutul de membru al Uniunii Europene in 1981.

Stațiuni

Creta
105 hoteluri

De ce să alegeți

Hoteluri recomandate