Despre stațiune

Legenda spune ca insula Creta este locul natal al lui Zeus, nascut din Rea si Cronos. Rea l-a nascut pe Zeus intr-o pestera, fugind de Cronos, care obisnuia sa isi inghita copiii de teama ca acestia ar putea sa ii uzurpe puterea. Din confruntarea celor doi gigantici, Zeus la invins pe Cronos si a devenit parintele tuturor zeilor.

Capitala si oras universitar al Cretei, Heraklion dispune de toate avantajele, dar si cateva dezavantaje ale unui oras. Este un loc vibrant, de iesire, accesibil si bogat din punct de vedere cultural, nefiind insa ‘o frumusete clasica’. Cu toate acestea, orasul Heraklion si-a dezvoltat o buna reputatie in ultimul deceniu, anul trecut devenind destinatia cu cea mai rapida dezvoltare a Europei.

Au fost depuse eforturi pentru a renova monumentele cheie, coasta frontala si centrul istoric, dar si pentru reinnoirea completa a Muzeului Arheologic. Au fost facute investitii in inovatii tehnologice, ecrane interactive la muzee si punctul de informatii municipal, care sa contribuie la imbogatirea experientei vizitatorilori. Toate acestea au fost dezvoltate de Universitatea din Creta si Fundatia de Cercetari in Tehnologii – Hellas (FORTH), unul dintre liderii europeni ai centrelor de cercetare.

Capitala a civilizatiei minoice din Epoca Bronzului, portul orasului a servit ca portul Knossos, mai apoi pentru orasul antic Heraklion. Portul a fost fortificat in Evul Mediu, cand orasul a intrat sub controlul piratilor saraci care l-au ales ca baza in Creta, numindu-l Chandakas. Apoi au venit bizantinii si apoi venetienii, care au mentinut identitatea orasului ca si capitala, au redenumit-o Candia si au inzestrat-o cu cateva cladiri si fortificatii frumoase care sunt inca vizibile. Sub Imperiul Otoman, a fost cunoscut sub numele de Megalo Kastro ‘Marele Castel’, pentru a deveni din nou Heraklion odata ce statul liber cretan a fost instituit in 1898. Intreaga insula a devenit parte a statului grec in 1913.

Astazi, cu o populatie de 174 000 de rezidenti si aproximativ 15 000 de studenti, Heraklion este un oras vibrant, simti energia acestuia din momentul in care faci primul pas aici. Magazine, piete in aer liber, vanzatori ambulanti si turisti din toate colturile lumii fac temperamentul orasului unul viu.

Orasul antic:

Din port, drumul te va duce pe strada 25 Avgoustou unde poti face o plimbare pe langa cladirile neoclasice si magazinele de suveniruri care vand statui de bronz in miniatura, replici ieftine cu discuri Phaistos ai tricouri imprimate cu motive cretane. Tot aici, in centrul istoric al orasului, puteti vizita Biserica Aghios Titos, construita in anul 961 de imparatul bizantin Nikephoros II Phokas, renumita pentru vitraliile sale. A fost punct de vedere metropolitan al insulei inainte de a fi transformata in moschee in timpul stapanirii otomane.

Probabil cea mai frumoasa cladire din Heraklion este Loggia, primaria de astazi, construita ca un club privat pentru nobilii venetieni. Biserica venetiana din Aghios Markos, care dateaza din secolul al XIII-lea, gazduieste in prezent o multitudine de evenimente culturale.

Toate aceste monumente sunt la o aruncatura de bat de Piata Leilor (denumita oficical Eleftheriou Venizelou), cu faimoasa sa fantana, parte a unui apeduct construit de venetianul Doge Francesco Morosini. Piata, care este flancata de cafenele si resturante, imbina monumentele istorice si viata moderna, facand astfel Heraklionul un loc atat de special.

Este si cazul fortificatiilor din afara centrului istoric, unde puteti merge pe varful zidurilor vechi ale orasului. Puteti ajunge la portile de intrare prin strada Plastira: la Poarta Sf. George din Piata Eleftherias puteti intalni o expozitie de arta sau un bazar de artisti locali, in timp ce Poarta lui Isus gazduieste o expozitie permanenta despre viata si opera scriitorului Nikok Kazantzakis. Cele doua teatre in aer liber de langa ziduri, gazduiesc concerte si piese pe intreg parcursul verii.

Muzee:

Heraklion are multe muzee demne de vizitat, principalul fiind Muzeul Arheologic. Gazduind minuni precum Discul Phaistos si frescele Palatului Knossos, ‘Printul Crinilor’ si ‘La Parisienne’, este unul dintre cele mai importante muzee de gen din lume.

Muzeul Istoric din Creta prezinta viata lui Heraklion de la timpurile crestine timpurii pana la cel de-al Doilea Razboi Mondial; cele mai populare exponate sunt doua tablouri ale artistului cretan din secolul al XVI-lea Domenikos Theotokopoulos – cunoscut sub numele de ‘El Greco’: ‘Botezul lui Hristos’ si ‘Vederea Muntelui Sinai si a Manastirii Stfanta Catherine’.

Muzeul de Arta Crestina se afla in incinta Manastirii Sfanta Ecaterina din Sinai si expune numeroase obiecte de familie si icoane nepretuite.

Muzeul de Istorie Naturala foloseste tehnologia cu un efect deosebit si ofera o experienta interactiva speciala si unica copiilor.

Oriunde va aflati in oras, faceti precum localnicii, si in jurul orei 14:00 asezati-va la cea mai apropiata cafenea, savurati o prajitura sau incercati raki cu meze ori faimoasa placinta cu crema bougatsa.

Produse alimentare locale, sapunuri naturale fabricate local, cd-uri cu muzica cretana si suveniruri sunt numai cateva din produsele ce trebuie sa le cumparati in timpul vizitei orasului.

Hoteluri recomandate

Vremea în regiune Creta